Najat El Hachmi

Najat El Hachmi va néixer a Beni Sidel, un poble de la província marroquina de Nador, el 1979. Vuit anys després es va traslladar amb la seva mare i germans a Vic, on va créixer i estudiar. És llicenciada en filologia àrab per la UB.

Entre altres feines, ha estat mitjancera cultural a Vic i tècnica d’acollida a Granollers, però des del 2008, any en què va guanyar el premi Ramon Llull, es dedica exclusivament a l’escriptura. L’obra que va obtenir el guardó, L’Últim Patriarca, ha estat traduïda a deu llengües, va rebre el Prix Ulysse a la primera novel.la i va ser finalista al Prix Méditerranée étranger 2009. L’any 2011 va publicar La Caçadora de Cossos, traduïda al castellà, l’italià i l’anglès i el 2015 va guanyar el premi Sant Joan amb La Filla Estrangera, també distingida amb el Premi Ciutat de Barcelona de literatura catalana i traduïda a diferents llengües. El seu primer llibre va ser Jo també sóc catalana, del 2004. Col·labora a El Periódico de Catalunya.

“Escric per entendre el món en el que visc, per posar a ordre a tot allò que no té gaire sentit, però també escric per fer memòria, per veure-hi més clar, per plasmar una realitat oculta, unes vides, uns paisatges i unes problemàtiques que no sol abordar la literatura. Escric per pal·liar l’enyor d’una infantesa àrida i oral que sedimenta sota les paraules. Escric per fer possible que les diferents realitats en les que he viscut es trobin en un mateix espai, el de les pàgines d’un llibre. Escric, sobretot, perquè m’ho passo molt bé escrivint.”