-Jo sóc català, mama?

Quan el seu fill li formula aquesta pregunta, Najat El Hachmi no sap què contestar. L’autora va deixar el seu país, el Marroc, quan només tenia vuit anys i des de llavors que viu a Catalunya. Ara, amb aquest llibre, ha decidit abordar amb profunditat i agudesa l’experiència de ser immigrant: la llengua, la qüestió de la identitat, la religió, les dones, el sentiment de pèrdua envers el Marroc i alhora la pertinença a Catalunya, el seu país d’adopció.

Amb un català impecable i ric en matisos, amb una prosa capaç d’enganxar els lectors i una capacitat sorprenent per captar l’essència dels fets, Najat El Hachmi ens transmet l’esperança en un futur on es pugui respondre sense dificultats a la pregunta del seu fill. Un llibre fonamental per entendre com són els nous catalans dels segle XXI.

“Vaig sortir al pati a rentar-me la cara a la palangana verda, al costat del nostre banc d’argila. Sense saber per què, se’m va fer un nus a la gola, era el dia assenyalat, havíem de marxar cap a un futur millor. Inconscients, encara, de la transcendència de tots els nostres gestos, dels detalls d’aquelles hores que ens quedarien per sempre gravades a la memòria, la nostra veritable frontera.”

jo tambe soc catalana interior