Guanyadora del premi BBVA Sant Joan 2015 i del premi Ciutat de Barcelona en literatura catalana el mateix any.

La filla estrangera narra l’entrada en la vida adulta d’una noia nascuda al Marroc i criada en una ciutat d’interior de Catalunya. És la història de la seva rebel·lió personal, del dilema que comporta el fet de sortir o no sortir del món de la immigració i del dur conflicte intern que suposa trencar l’estret vincle emocional que la uneix amb la mare.

La jove i brillant protagonista d’aquesta novel.la ha acabat l’etapa de l’institut i amb tan sols divuit anys ha de decidir si accepta el matrimoni arreglat amb el cosí que li proposa la mare o si marxa sola a Barcelona per desenvolupar el seu talent. Al llarg del relat, en què la llengua actua com a element actiu de la trama, símbol de les dificultats de comunicació i del xoc d’identitats, la noia reflexiona, entre moltes altres coses, sobre la llibertat, les arrels, les diferències generacionals o la complexa realitat personal, social i cultural que la condició d’immigrant imposa. I com qualsevol jove d’avui dia ha d’afrontar les limitacions de l’entorn i les dificultats per accedir al món laboral.

Amb una veu narradora molt potent, que pren forma de monòleg, La filla estrangera és una novel.la familiar, una història en què la protagonista encara amb honestedat, determinació i valentia les contradiccions que marquen la seva vida. Una novel.la definida per la intensitats dels lligams afectius que ens uneixen a una terra, a una llengua i a una cultura.

“La filla estrangera és una novel.la molt intensa quan a conflictes emocionals, complexa quan a la relació individu-món, i de gran nivell intel·lectual.”

Teresa Costa-Gramunt