“He acabat una novel.la. Parla de la mare. Volia abastar-ne la vida, entendre on va néixer, com va créixer i va ser educada, volia fer memòria de tantes dones que he conegut que m’han explicat les seves vides. Volia copsar el que és ser estrangera només néixer, perquè al lloc d’on vinc les dones ho eren sempre. I també volia entendre el que és emigrar sense saber absolutament res de geografia, sense entendre l’idioma, el que és travessar fronteres a les palpentes. He estat anys gestant aquesta novel.la, donant voltes a totes aquestes qüestions.”

Najat El Hachmi

Mare de llet i mel narra en primera persona  la vida de la Fatima, una dona del Rif que ja adulta, casada i mare deixa la seva família, el poblet on ha nascut i emigra sola amb la seva filla a Catalunya, on malda per tirar endavant.

Articulada com un relat oral en què la Fatima torna al cap dels anys de visita a la casa familiar i explica a les seves set germanes tot el que ha viscut, s’hi narren les dificultats de tota mena amb què es troba i l’escissió profunda entre tot allò que ha viscut fins ara i aquest nou món.  Un retrat ric, realista i convincent del conflicte emocional i de la complexa realitat cultural, social i personal que comporta la condició de mare immigrant. I alhora un fresc complet del món rural rifeny i del que suposa ser dona avui dia.

“Diré per vosaltres, germanes, diré el que voleu sentir. Aquesta veu meva us explicarà els fets que desconeixeu de la que va sortir del mateix ventre que vosaltres. Doneu-me te per escalfar-me la llengua, tanqueu la porta perquè aquestes paraules meves no poden sortir d’aquí. Són només per vosaltres, vosaltres que podeu entendre-les i guardar-les. Sense treure-les al món, que tot ho jutja.”

“Imagineu la veu que venia de tan lluny, de les àvies i les avantpassades remotes, i s’arraulia amb nosaltres com una protecció contra tot el que desconeixíem.”